Start » Tove Lifvendahl – författare och politiker

Tove Lifvendahl – författare och politiker

Tove Lifvendahl är en av det senaste årtiondets mest omtalade svenska politiker. Hon föddes 1974 i Seoul i Sydkorea och började sin politiska karriär i MUF och hos tidningen Svenska Dagbladet där hon skrev kolumner i början av 2000-talet. Tove Lifvendahl blev sedermera ordförande för MUF, alltså det moderata ungdomsförbundet. Hon blev känd för flera kontroversiella utspel och förslag, och banade i stor utsträckning väg för den numera betydligt mer liberala högern i Sverige. Tove Lifvendahl förespråkade bland annat en mer liberal invandringspolitik och föreslog också att vi skulle börja med privata fängelser. Idag är hon dock mer känd som författare än som politiker, men är också politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet. Hennes böcker har sålts i stora upplagor, och bland annat handlat om livet i stadsdelen Rosengård.

Tove Lifvendahl är en av Sveriges mest kända författare och politiker

Tove Lifvendahl och hennes böcker

Tove Lifvendahl flyttade år 2003 till stadsdelen Rosengård i Malmö för att prova på att bo i en av stadens mest omtalade delar. Hon skrev boken ”Vem kastar första stenen” om denna upplevelse. Ett decennium senare kom uppföljaren ”I rörelse. Möten i Rosengård tio år senare.” Båda böckerna blev mycket omtalade och Tove Lifvendahl var under en tid en av Sveriges mest omtalade författare.

Det som gjort Tove Lifvendahl känd är, utöver hennes förmåga att skriva medryckande om intressanta och kontroversiella frågor, hennes politiska åskådning och inställning till sociala frågor. Hon är uttalad moderat, men har ändå varit verksam i Stockholms Stadsmission och arbetat mycket med välgörenhet. Tove Lifvendahl har också varit ledamot i så vitt skilda organisationer som Skattebetalarnas förening och Svenskar i världen, en förening för svenskar som är bosatta utomlands. Hon är utbildad inom litteraturhistoria, svenska och historia och studerade vid Uppsala universitet. Hon är fortfarande bosatt i Uppsala, även om hon i stor utsträckning verkar i Stockholm, framförallt i egenskap av sitt arbete på stockholmstidningen Svenska Dagbladet.