Start » Välgörenhet och litteratur

Välgörenhet och litteratur

Det finns massor av olika sätt att donera pengar till välgörenhet. Under de senaste åren har en mängd olika katastrofer inträffat, både på grund av krig och naturfenomen. Människors vilja att skänka pengar är stor, och många undrar hur de kan hjälpa till. Det har till och med skrivits flera böcker om välgörenhet, som grundligt går igenom olika sätt att bidra. Det kan handla om konkreta tips på hur man kan samla in pengar på smart sätt, eller om hur man på bästa sätt använder de pengar man samlat in. Det finns också böcker som handlar om de negativa konsekvenserna av viss välgörenhet. Robert Lupton har skrivit boken ”Toxic Charity” som handlar om hur till exempel kyrkan och välgörenhetsorganisation ibland snarare har skadat de samhällen som de säger sig vilja hjälpa.

Välgörenhet är ett ämne det skrivits många böcker om

Välgörenhet och böcker

William MacAskills bok ”Doing good better” handlar om ett mycket intressant område, nämligen hur effektiv välgörenhet kan fungera. Han kallar konceptet för effektiv altruism, och boken handlar om hur man kan hjälpa till med olika projekt på bästa sätt. Det är nämligen ofta känslor som styr när det kommer till donationer, snarare än kalla fakta. Att välgörenhet blivit trendigt märks inte bara på att det skriva många böcker om ämnet. Många företag väljer till exempel att donera pengar till goda ting istället för att ge personalen julklappar. Detta är något som normalt sett är mycket uppskattat bland anställda, och detta är också en tradition som många familjer börjat med.

När det gäller böcker och välgörenhet så har många bokförlag också börjat att ge bort en stor del av intäkterna från vissa böcker till olika hjälporganisationer. Vissa månader är förknippade med särskilda former av välgörande ändamål. Oktober månad är till exempel en månad då många företag väljer att stötta Cancerfonden. Att ge bort pengar samtidigt som man handlar olika produkter är sannolikt ett fenomen vi kommer få se mer av.